

Behandeling
Stem & Adem
Stemklachten en ademproblemen zijn vaak met elkaar verbonden.
Voorbeelden van stemklachten
-
Heesheid
-
Schorheid
-
Stemvermoeidheid
-
Verlies van stem
Voorbeelden van een verkeerde adem
-
Hoge ademhaling
-
Te snelle ademhaling
-
In combinatie met stemklachten onvoldoende ademsteun
-
Hyperventilatie
Met gerichte oefeningen helpt onze stemtherapeute je om je stemkwaliteit te verbeteren waardoor je op een ontspannen manier stem geeft en een correcte ademhaling gebruikt.
Taal
Taalproblemen spelen met name bij kinderen die bezig zijn om een taal aan te leren. Dat gaat vaak spelenderwijs, bijvoorbeeld door ouders na te praten. Er kan sprake zijn van een vertraagde taalontwikkeling of een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Voorbeelden van taalproblemen:
-
Een peuter die niet of nauwelijks praat
-
Een kind dat in te korte of niet-grammaticale zinnen spreekt
-
Een kind dat problemen heeft met het begrijpen van taal
-
Een kind dat moeite heeft om duidelijk te maken wat het wil zeggen
Op jonge leeftijd zijn kinderen extra taalgevoelig. Het is belangrijk om problemen op het gebied van de taalontwikkeling tijdig te signaleren en te behandelen.
Onze logopedistes gaan samen met ouders / verzorgers aan de slag om de taalvaardigheid te verbeteren door gerichte aspecten van de taal te trainen.
Om inzicht te krijgen in de taalontwikkeling van uw kind kunt u de SNEL-test doen. Deze test bestaat uit 14 vragen en geeft u advies over eventuele vervolgstappen.
Meertaligheid
Wanneer een kind meertalig opgroeit, de thuistaal geen Nederlands is, en de ontwikkeling van de thuistaal moeilijk verloopt bestaat de kans dat de ontwikkeling van de tweede taal (het Nederlands) ook moeilijk verloopt. Een goede ontwikkeling van de thuistaal is van belang bij het aanleren van een tweede taal. Bij twijfels over de meertalige ontwikkeling van uw kind, kunt u contact opnemen en zal de logopediste samen met de ouders de meertalige ontwikkeling in kaart brengen en een passend vervolgtraject bepalen.
Spraak
Voorbeelden van spraakproblemen zijn:
-
Slissen of lispelen
-
Binnensmonds spreken
-
Moeite om bepaalde klanken te maken
-
Spraakproblemen als gevolg van hersenletsel
-
Nasaliteit
De spraakontwikkeling van jonge kinderen kan vertraagd verlopen waardoor kinderen achterlopen ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Het kind laat dan klanken weg of vervangt een klank door een andere klank. Onze logopedistes helpen bij het aanleren van duidelijke uitspraak van woorden en klanken. Met articulatieoefeningen kan je spraak sterk verbeteren.
Stotteren
Voor problemen op het gebied van stotteren kunt u op dezelfde locatie terecht bij een dependance van Stottercentrum Rotterdam.
Gehoor
Slechthorendheid is een stoornis die aangeboren kan zijn en invloed heeft op de ontwikkeling van de taal en spraak. Een kind kan ook (tijdelijk) slechthorend zijn doordat het veel verkouden is of veel oorontstekingen heeft. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te ontdekken dat een kind slechthorend is, zodat er snel actie ondernomen kan worden.
Bij twijfels over het gehoor adviseren wij om contact op te nemen met de huisarts.
Auditieve vaardigheden
Er is sprake van een probleem op het gebied van de auditieve vaardigheden als een kind moeite heeft:
-
Om het verschil tussen bepaalde klanken te horen
-
Met het onthouden van klanken of woordreeksen
-
Met het hakken en plakken van woorden / lettergrepen en klanken
Kinderen die moeite hebben met deze vaardigheden, hebben in het algemeen meer moeite om tot lezen te komen. De logopediste helpt het kind de auditieve vaardigheden te stimuleren en verbeteren en daarmee de kans op problemen bij het leesproces te minimaliseren.
Afwijkend mondgedrag
Onder afwijkend mondgedrag vallen gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor spreken, slikken of voor de stand van het gebit.
Voorbeelden van afwijkend mondgedrag zijn:
-
Duim-, speen- of vingerzuigen
-
Open mondgedrag / Slappe mondmotoriek
-
Afwijkend slikken
-
Verkeerde tongpositie in je mond
Afwijkend mondgedrag kan ook veroorzaakt worden door regelmatige verkoudheid.
Onze logopedistes kunnen je helpen de afwijkende mondgewoontes af te leren en je mond- lip- en tongspier op de correcte manier in te zetten.
Afasie / Dysartrie
Afasie is een specifieke taalstoornis die veroorzaakt wordt door hersenletsel.
Door afasie kunnen er problemen ontstaan met het taalbegrip, het spreken, zinnen maken, lezen, schrijven; ook kan het lastig zijn om op een bepaald woord te komen (woordvindingsprobleem).
De logopediste reikt oefeningen aan om het begrijpen en spreken te verbeteren en kan advies geven hoe je zo goed mogelijk met je omgeving kan communiceren.
Dysartrie is een specifieke spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor ademen, stemgeving en uitspraak onvoldoende. De behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid door middel van oefeningen op gebied van mond- en tongmotoriek, articulatie en soms het slikken De logopediste leert de cliënt optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden, maar richt zich ook op de mensen in zijn / haar omgeving.